SIK SORULAN SORULAR

GENEL SORULAR

Kemençe ve Hizmetlerimiz Hakkında Sorulan Sık Sorular ve Cevapları

Kemençe derslerini öncelikle akademisyen yoğunluğu olan ve sahne çalışmaları yapan akademisyen hocalardan yararlanılması ilk tercihimiz olmalı. Notasız ders veren öğretmenler size çok fazla bir katkı sağlamaz. Yanlış eğitim sizde olan bir yeteneği köreltebilir. Hatta nefret ettirebilir. Akademisyen hocaları tercih etmenizde fayda var.
Aslında bir enstruman çalmak zor değil sadece biraz sabırlı olunması gerek ve doğru yerler doğru hocalar tercih edilip doğru yol takip edilirse basamakları tek tek sabırlı çıkılması halinde çok rahat öğrenilebilir. Sabırsız davranılması halinde bu süreç sizi çıkmaza sokar ve eğitimi yarıda kesip bıraktırabilir.
Kemençe eğitimi almak istiyorsanız mutlaka eğitiminize cevap verecek klavyesi düzgün el yapımı ağaçtan yapılmış belirli standart ölçülere sahip olması gerekir. Yoksa sıradan yapım kemençeler sizi başlamadan bu süreçte soğutup ders almanızı imkansızlaştırabilir. Siz kendinizi suçlu ilan edip bu konuda yeteneksiz olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu detay eğitim başarısı için çok önemlidir.
Bu soru en çok sorulan sorudur. Benim bu konuya yaklaşımım şöyle ; Hergün 2 saat öğretmenin verdiği egzersiz veya notlara çalışırsanız 6 aylık bir sürede sağlıklı tınılar, yay tekniği , baskılar ve notalar konusunda birinci seviyeye gelinir. Yaklaşık olarak 10 eser çalabiliyor olursunuz. Antibiyotik düşünün her gün aynı saatte almanız gerekir ki vücudumuza etkisi olsun
Öncelikle işinde iyi bir akademisyen öğretmen bulmanız gerekli ve enstrumanınızı çok sevmeniz gerekiyor. Kemençenizin iyi olduğunu hocanızın onaylaması gerekiyor . Sonra ki aşamada ödevlerinizi videoya çekerek hocanızdan alın , çünkü bir haftalık çalışma sürecinde hocanızın vücut , el ve duruş pozisyonunu taklit ederek çalışınız göreceksiniz ki 500 saat sonunda çok ciddi bir durumda olacaksınız tahriben 1 yıl sonunda.
Kemençe yaylı ve perdesiz bir enstrüman olması dolayısıyla çok dikkatli çalışılması gereken bir müzik aletidir. Kemençe nin notası olmadığını yıllarca söyleyen sehir efsaneleri olmuştur , bunun gerçeklilik payı yoktur .
Kemençenizi her çalmamızdan sonra tellerin oksitlenme ve paslanmaya karşı kuru bir bezle tel üzerindeki terleme ve ıslaklığı silmek gerekiyor. Genelde telli enstümanlarda olması gereken bir bakım sistemi.